Algemeen stappenplan

U wilt gaan bouwen of verbouwen. Of het nu gaat om een kleine verbouwing of om de bouw van een compleet huis, in grote lijnen moeten in de voorbereidingsfase altijd dezelfde stappen worden doorlopen.

Hieronder vindt u het algemene Panco-stappenplan voor een optimale voorbereiding van uw verbouwing, restauratie of nieuwbouw. Bovendien vindt u op deze website ook aantal specifieke stappenplannen voor bijvoorbeeld het bouwen van een aanbouw of een nieuwe keuken. Kijk in de navigatie onder de knop Stap voor stap voor meer informatie.

1. Plannen in kaart brengen

Als u gaat praten met een aannemer is het handig als u al heeft nagedacht over uw wensen en mogelijkheden. Probeer voor het gesprek met de aannemer uw wensen en eisen op een rij te zetten.

Denk daarbij na over wat u precies wilt bouwen en maak zelf alvast een tekening met maten erbij. Denk ook na over de materialen en kleuren die u wilt gebruiken. Probeer te bepalen wat het budget is voor de verbouwing. Houd een reserve achter de hand voor het geval de kosten hoger uitvallen, bijvoorbeeld als u later besluit toch die dure tegel te nemen.

2. Een geschikte aannemer zoeken

Zoek een aannemer uit uw regio, heeft liefst een waar u positieve reacties over heeft gehoord van familie en vrienden. Kijk of de specialismen van de aannemer aansluiten uw bouwwensen.

3. Een offerte aanvragen

In een offerte beschrijft een aannemer alle werkzaamheden die nodig zijn voor uw plan van eisen. Als u precies weet wat u wilt geeft de offerte tot in detail aan wat de kosten zijn. Heeft u nog maar een vaag idee, dan krijgt u slechts een ruwe schatting. Neem altijd de tijd om de offerte goed door te lezen.

Het kan lastig zijn om een offerte te beoordelen. Vraag uw aannemer om uitleg als er iets onduidelijk is. Nu kunt u nog van alles veranderen. Als straks uw nieuwe bijkeuken is gemetseld is het te laat voor een andere kleur baksteen.

4. Het definitieve plan

Een belangrijk onderdeel van de offerte is het bestek. Daarin beschrijft de aannemer alle werkzaamheden, inclusief tekeningen, materialen en bouwtijd. Dat bestek is in het offertestadium meestal nog niet volledig, omdat bijvoorbeeld de planning nog onzeker is. Samen met uw aannemer kunt u nu alle keuzes vaststellen.

Een belangrijke vraag die in dit stadium vaak nog open staat: welke materialen wilt u precies gebruiken? Vraag uw aannemer om advies. Hij kan u voorbeelden laten zien en vertelt u graag over de voor- en nadelen.

5. Vraag de vergunningen aan

Voordat u kunt gaan bouwen moet u de juiste vergunningen aanvragen. Wij kunnen u precies vertellen welke vergunningen u nodig heeft. U kunt de aanvraag van alle vergunningen met een gerust hart overlaten aan een goede aannemer. Panco kent de juiste wegen en kan u dus flink wat zorgen uit handen nemen.

6. Financiering

Er zijn verschillende manieren om een verbouwing te financieren. Als u geld moet lenen kunt u waarschijnlijk het beste voor een hypothecaire lening kiezen. U betaalt dan minder rente in vergelijking met andere financieringsvormen als een persoonlijke lening of een doorlopendkrediet.

Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar als u die betaalt voor de aanschaf, het onderhoud of de verbetering van uw eigen woning. Kosten voor verhuizing, stoffering of meubels zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. In sommige gevallen kunt u niet alleen de rente, maar ook de volledige kosten van een verbouwing fiscaal aftrekken. Bijvoorbeeld als uw huis op de Monumentenlijst staat. Neem voor meer informatie contact op met de Belastingdienst.

7. Afspraken vastleggen

Het belangrijkste punt uit dit overzicht. Zet samen met uw aannemer alle afspraken op papier voordat de werkzaamheden van start gaan. Zo voorkomt u misverstanden en andere problemen tijdens of na de verbouwing.

8. Uitvoering

Als de contracten zijn ondertekend kan het echte werk beginnen. Het is van belang dat u tijdens de werkzaamheden regelmatig contact heeft met uw aannemer.

Uw aannemer is de regisseur van uw verbouwing. Hij stemt alle werkzaamheden op elkaar af en schakelt op tijd de juiste vakmensen in. Hij is verantwoordelijk voor het totaalplaatje. Als u uw plannen wilt wijzigen, kunt u dat het beste met hem bespreken.

9. Oplevering

Als de bouwwerkzaamheden gereed zijn kunt u met de aannemer een datum afspreken voor de oplevering. U controleert dan of alles volgens afspraak is uitgevoerd.

10. Gebreken na oplevering

Ontdekt u na de oplevering toch nog gebreken? Laat uw woonplezier daar niet door bederven. Als u met een BouwGarant-aannemer een Verbouwingsovereenkomst heeft ondertekend herstelt hij de gebreken in de meeste gevallen zonder kosten.

Na oplevering geldt er een serviceperiode van drie maanden. Tijdens die periode zal uw aannemer alle zichtbare gebreken verhelpen. Met een BouwGarant VerBOUWgarantie is de serviceperiode zelfs zes maanden.

Als u gebreken ontdekt die niet eerder zichtbaar waren, zoals een lekkage, is de aannemer tot vijf jaar na oplevering verplicht deze te herstellen. Voor gebreken in de constructie (fundering, dragende delen, muren of vloer) blijft uw aannemer nog twintig jaar aansprakelijk.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen