Badkamer en keuken

Is uw badkamer of keuken aan vervanging toe, of is er een fikse opknapbeurt nodig? Hoe kunt u water, energie en kosten besparen? Het is belangrijk om deze en andere zaken goed op een rij te hebben, voordat de aannemer van start gaat.

Hieronder vindt u, als aanvulling op het algemene stappenplan een lijst met specifieke aandachtspunten bij de verbouwing van uw badkamer of keuken.

1. Vervangen of vernieuwen

Wanneer een badkamer of keuken nog goed is maar niet meer modern kunt u overwegen om delen van de badkamer of keuken te vervangen. Dit is veel goedkoper dan het laten plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken. Bovendien scheelt het veel bouwafval en kost het minder nieuw materiaal, wat beter is voor het milieu.

U kunt hierbij denken aan het vervangen van kranen, kastdeuren of handgrepen. Ook kunt u met het beplakken of beschilderen van (enkele) tegels, en nieuwe accessoires een mooi resultaat behalen.

2. Bestaande of nieuwe ruimte

Wanneer u uw badkamer of keuken wilt vervangen kunt u zich afvragen of de huidige ruimte nog steeds geschikt is. Laat u ook een aanbouw plaatsen dan kunt u de keuken vergroten. Om uw badkamer naar een andere kamer te brengen moet wel al het leidingwerk omgelegd worden. Houdt in dat geval rekening met extra kosten.

3. Zelf doen of uitbesteden

Bedenk van te voren goed of er werkzaamheden zijn die u zelf wilt uitvoeren, bijvoorbeeld het slopen van de oude badkamer of keuken. Overleg dit met de aannemer of specialist en leg het vast in het contract.

4. Ontwerp

Laat vooraf een plattegrond op schaal maken. Zo kunt u zien of uw wensen samengaan met de afmetingen van de badkamer of keuken. Zet de ruimte niet te vol, zodat er voldoende bewegingsruimte blijft en een optimale toegankelijkheid bereikt kan worden. Belangrijk is ook om deuren voldoende breed en dorpels niet hoger dan 20 mm te maken.

Maak waar mogelijk gebruik van standaardmaten. Dan kunnen geprefabriceerde producten als systeemwanden, plaatmaterialen en kozijnen worden gebruikt. Deze zijn veelal goedkoper en het gebruik van geprefabriceerde producten resulteert in minder (bouw)afval.

5. Leidingen

Optimale leidingen zijn kort en zo dun mogelijk, zodat ze minder water bevatten. Hierdoor heeft u altijd snel warm water uit de kraan en kunt u tot 13% besparen op het energiegebruik voor warm water.

De wachttijd bij optimale leidingen is maximaal 30 seconden. U kunt leidingen kort houden door het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij badkamer of keuken te plaatsen.

Het isoleren van warmwater- en cv-leidingen in koude ruimtes voorkomt dat warm water al is afgekoeld voordat het zijn bestemming heeft bereikt. Door afvoerbuizen van toilet, douche en bad te isoleren voorkomt u geluidshinder.

6. Elektrische installatie

Al in een vroeg stadium van de verbouwing dient bekend te zijn waar de stopcontacten en de lichtpunten moeten komen. Bedenk dus van tevoren goed hoe u uw badkamer of keuken wilt inrichten.

Verlichting vormt een grote post op de energierekening. Door de juiste lampen op de juiste plekken toe te passen kunt u met minder lampen en dus minder energie beter licht in huis halen.

Een spaarlamp verbruikt 25% minder energie dan een gloeilamp. Let daarom bij het kopen van nieuwe armaturen op of deze geschikt zijn voor spaarlampen. Overleg met de aannemer of het nodig is om de groepenkast uit te breiden.

7. Isolatie vloer

Bevindt de badkamer zich op de begane grond, isoleer dan de vloer. Anders gaat er veel warmte verloren via de vloer. Neemt u vloerverwarming dan is isolatie zeker nodig.

8. Verwarming

Voor de verwarming van de aanbouw kunt u kiezen voor vloer- en/of wandverwarming of verwarming met radiatoren. Vloer- en wandverwarming kan aangesloten worden op een lage temperatuur verwarmingssysteem. Zo'n systeem is zuiniger met energie. Een ander voordeel van vloerverwarming is de betere luchtkwaliteit door minder stof.

9. Warm water

Wanneer de capaciteit van uw warmwatertoestel overeenkomt met de hoeveelheid warm water die uw huishouden verbruikt krijgt u optimaal comfort bij een zo laag mogelijk energie- en waterverbruik.

Met waterbesparende voorzieningen kunt u uw (warm) watergebruik aanzienlijk verminderen. Waterbesparende voorzieningen zijn te herkennen aan het Kiwa-Keur Laagverbruik logo.

10. Ventileren

Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te creëren, moet een goed geïsoleerde woning continu geventileerd worden. Dit is ook nodig om zuurstof aan te voeren en verbrandingsgassen af te voeren bij gebruik van een gasfornuis of verwarmingstoestel zonder directe aan- en afvoer naar buiten.

Woont u in drukke straat, dan kunt u het ventilatiesysteem het beste aan de achterzijde plaatsen. Er zijn ook geluiddempende ventilatiesystemen op de markt.

11. Badkamer

Wilt u een bad? Isoleer dan de onderzijde en zijkant van het bad. Het badwater blijft dan langer warm. Zo hoeft u niet steeds extra warm water toe te voegen.

In de badkamer wordt nog wel eens gespetterd met water. Water geleidt stroom goed. Zorg daarom dat er een goede aarding is. Op die manier is het niet mogelijk om een schok te krijgen.

12. Keuken

Ventileren in de keuken is belangrijk om verbrandingsgassen en kookluchtjes snel het huis uit te krijgen. Een afzuigkap boven de kookplaat is hiervoor de beste oplossing. Let er wel op dat u een afzuigkap met motor niet zonder meer op ieder ventilatiekanaal kunt aansluiten.

Is het niet mogelijk het warmwatertoestel dicht bij de keuken te plaatsen, dan kan een keukenboiler de oplossing zijn. U hoeft dan minder lang te wachten tot er warm water is, waardoor u minder water verspilt.

In de keuken gebruiken we steeds meer apparatuur. Het is daarom handig als er voldoende stopcontacten zijn om alles aan te kunnen sluiten. Let bij de aanschaf van apparaten op het energieverbruik. Energiezuinige apparaten (energielabel A) zijn soms iets duurder, maar door een lager energieverbruik verdient u de investering in korte tijd terug.

13. Afwerking

De badkamer en keuken zijn vochtige ruimtes. Voor de afwerking van wand en vloer kan daarom het beste een vochtbestendig materiaal gebruikt worden, als tegels.

14. Bouwafval

Gun gebruikte bouwmaterialen een tweede leven. Door zorgvuldig te slopen kunnen materialen, keukenonderdelen, apparaten en sanitair worden hergebruikt.

Ga zorgvuldig om met afval. Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit diverse afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat.

15. Onderhoud

Goed onderhoud betekent langer plezier van uw woning en behoud van de waarde van het huis. Het is mogelijk om een contract voor periodiek onderhoud voor diverse klussen af te sluiten.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen