Dakraam en dakkapel

Wilt u van een donkere rommelzolder een leefbare ruimte maken? Met een dakraam haalt u veel licht in huis; met een dakkapel extra licht en ruimte. Maar wat is er allemaal mogelijk? Heeft u een bouwvergunning nodig? Het is belangrijk om deze en andere zaken goed op een rij te hebben voordat de aannemer aan de slag gaat.

Hieronder vindt u, als aanvulling op het algemene stappenplan een specifieke lijst met aandachtspunten bij de realisatie van een dakraam of dakkapel.

1. Dakkapel: traditioneel of kant-en-klaar

Een kant-en-klare dakkapel bestaat uit één of enkele grote delen en wordt in één dag geplaatst. Bij deze bouwwijze ontstaat in de regel minder afval, de dakkapel is snel te plaatsen, weegt weinig, gaat lang mee en is makkelijk in het onderhoud.

Een traditioneel gebouwde dakkapel is in het algemeen goedkoper en biedt meer vrijheid in afmeting, ontwerp en materiaalkeuze.

2. Dakconstructie

Het komt nogal eens voor dat bij plaatsing van een dakraam of dakkapel een dwarsbalk (gording) moet worden doorbroken. In dat geval dient de dakconstructie goed te worden opgevangen. Een goede aannemer is op de hoogte van de eisen die aan de constructie worden gesteld.

3. Isoleren

Het Bouwbesluit stelt bepaalde minimale eisen aan de verschillende isolerende maatregelen. Wilt u uw dakraam of dakkapel extra energiezuinig maken? Gebruik dan HR++glas!

Voor uw dakkapel kunt u hogere eisen stellen aan de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart. Dat is goed voor uw portemonnee èn het milieu.

4. Dak

Het dak van een dakkapel bestaat meestal uit een drukvaste isolatieplaat met daarop een waterdichte afwerking. Boven de dakkapel kan ook een hellend dakje gemaakt worden met dezelfde dakbedekking als het dak en een goot met een uitloop naar het dak.

5. Bekleding zijkanten en boeidelen

De zijvlakken van een dakkapel zijn meestal gemaakt van een houten raamwerk met daartussen isolatiemateriaal. De buitenzijde is meestal afgewerkt met plaatmateriaal. Geschikt materiaal is volkern kunststof plaatmateriaal, dit heeft een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk.

6. Kozijnen

Informatie en adviezen over kozijnen vindt u bij het stappenplan voor kozijnen.

7. Ramen

Bij de plaatsing van een dakraam of ramen in uw dakkapel is het verstandig om voor isolerend dubbel glas te kiezen. Daarmee neemt het comfort toe en bespaart u op de energiekosten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart.

U kunt kiezen uit gewoon dubbel glas en HR++glas. HR++glas isoleert het beste. Het is iets duurder in aanschaf, maar door de extra energiebesparing heeft u deze investering gauw terugverdiend.

Bevindt het dakraam of de dakkapel zich aan de zonzijde van uw woning? Zorg dan wel voor zonwering om oververhitting in de zomer te voorkomen.

8. Veiligheid

Door het plaatsen van een dakkapel wordt vaak een nieuwe kamer gecreëerd. Ook vanuit deze nieuwe kamer moet men bij brand voldoende tijd en ruimte hebben om het huis te ontvluchten. Daarom is het belangrijk om materialen te gebruiken die voldoende weerstand bieden tegen branddoorslag en brandoverslag. Houdt ook de vluchtroute in de gaten: de breedte en helling van de trap en de afstand tot de uitgang.

9. Comfortabeler zonder tocht

Kieren bij ramen en deuren veroorzaken warmteverlies en onaangename tocht in huis. Een tochtig huis voelt koud aan, daardoor kan u de neiging hebben om de thermostaat hoger te zetten. Let er bij de plaatsing van de ramen in uw aanbouw op dat deze niet kieren. Laat de kieren onder de deuren binnenshuis zitten, dat draagt bij aan een goede luchtcirculatie.

10. Aansluiting op dak

Voor een waterdichte aansluiting van de dakkapel of het raam op het dak kunt u loodslabben of EPDM gebruiken. Loodslabben met een coating geven minder metaal af aan het regenwater dan een loodslab zonder coating. De coating kunt u kiezen in dezelfde kleur als het dak. EPDM is een flexibel kunststof met wapening dat ook geschikt is voor het maken van deze aansluiting.

11. Regenwaterafvoer

Onder de dakpannen, naast het dakraam of de dakkapel komt een goot. Regenwater kan via deze verborgen goot afspoelen naar de dakgoot.

12. Ventileren

Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te creëren, moet een goed geïsoleerde woning continu geventileerd worden. Dit is ook nodig om zuurstof aan te voeren en verbrandingsgassen af te voeren bij gebruik van een gasfornuis of verwarmingstoestel zonder directe aan- en afvoer naar buiten.

De meeste dakramen hebben één of meerdere ventilatieroosters die zorgen voor de permanente toevoer van frisse lucht. Er zijn ook geluiddempende ventilatiesystemen op de markt.

13. Schilderen

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door uw aannemer twee maal in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming. Bespreek met uw aannemer wie het aflakken voor zijn rekening neemt. Kies voor schilderwerk een oplosmiddelarm verfsysteem.

14. Afwerking binnenzijde

Wanneer u zelf werkzaamheden (in de afwerking) wilt uitvoeren, doe dit dan in goed overleg met de aannemer. Bedenk dus van tevoren wat u zelf kan (bijvoorbeeld schilderen of behangen), en wat niet (zoals stucwerk repareren).

15. Bouwafval

Bij de bouw van een dakkapel houdt u veel dakpannen over. Gun ze een tweede leven door ze te koop aan te bieden. Houdt wel altijd een paar dakpannen achter de hand voor reparaties aan het dak.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen